Jak uniknąć biegunki

Biegunka jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych w podróży i przydarza się niemal połowie turystów w krajach o złych warunkach sanitarnych w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej i Środkowej. W takich miejscach biegunka podróżnych doczekała się lokalnych nazw, na przykład „zemsta Faraona”, „galop gringo” lub „klątwa Montezumy”. Zazwyczaj schorzenie to ma przebieg łagodny, a dolegliwości ustępują po kilku dniach. Większość chorych turystów zmuszona jest jednak do zmiany lub odwołania swoich planów podróżniczych z powodu przykrych objawów żołądkowo-jelitowych. Zanieczyszczone drobnoustrojami posiłki i napoje w tropiku grożą nie tylko biegunką podróżnych. Drogą pokarmową może dojść także do innych zakażeń, z których część wymaga leczenia szpitalnego i może prowadzić do niebezpiecznych powikłań.

Jak zapobiegać biegunce podróżnych i innym zakażeniom pokarmowym?

  • Wybieraj napoje świeżo przegotowane lub sprzedawane w fabrycznie zamkniętych opakowaniach, na przykład wodę mineralną.
  • Unikaj lodu niewiadomego pochodzenia, dodawanego do napojów.
  • Unikaj pożywienia niepoddanego dostatecznej obróbce termicznej (nieprzegotowanych).
  • Myj, wycieraj i obieraj owoce i warzywa przed ich spożyciem. 
  • Unikaj potraw trzymanych długo w temperaturze pokojowej.
  • Zrezygnuj z posiłków oferowanych w jadłodajniach ulicznych, na straganach itp.
  • Unikaj surowych lub niedogotowanych jajek, mleka i nabiału, majonezów oraz sosów.
  • Unikaj niedogotowanego mięsa i owoców morza.
  • Często myj ręce mydłem i dokładnie wycieraj.
  • Nie pij wody wodociągowej, która zwykle jest niezdatna do picia w krajach rozwijających się.
  • W miarę możliwości myj zęby w wodzie mineralnej lub przegotowanej.